onsdag 24 mars 2010

Presentkort behöver inte vara presenter

Har den senaste tiden funderat på vad vi kallar vissa saker, vilka ord vi använder för att beskriva fenomen. Under funderandet har jag kommit fram till att begreppet "presentkort" är fel. Värdekort skulle vara ett bättre ord att använda, det beskriver mer vad det handlar om.

Presentkort får ofelbart tankarna att gå till presenter (såklart, vad annars?) och presenter är något man får från någon eller ger till någon annan. Presenter är inte något man köper åt sig själv. (Förutom när man försöker försvara att man precis köpt en alldeles för dyr tröja eller mobil - äh, det här är en present till mig själv!).

Genom att förknippa presentkort med presenter förringar man lätt dess värde. Det är lätt att låta ett presentkort ligga oanvänt och bli värdelöst genom att man undermedvetet tänker att det "ändå bara är en present". Om presenten hade getts som kontanter, tror jag inte många av oss ens tänkt tanken att kasta dom i sopptunnan, ändå händer det ofta med presentkort.

Glöm inte bort att det där presentkortet egentligen är en hög (större eller mindre) med kontanter som du kastar. Om du inte vill utnyttja det i butiken det är till för, så sälj det och få kontanter fria att använda var du vill. Glöm inte bort att du inte behöver köpa ett presentkort som present, du kan lika gärna köpa det till dig själv - eftersom egentligen handlar det ju om vanliga kontanter! Kolla in vilka kontanter vi säljer idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar